Lymfedrainage

Lymfe-oedeem is een aandoening waarbij zich abnormale hoeveelheid vocht en eiwitten ophoopt in een lichaamsdeel. Er is een verstoorde balans tussen aan-en afvoer van dit vocht. De taak van het lymfesysteem is om het lymfevocht te vervoeren en te zuiveren, om het vervolgens weer af te geven aan de bloedsomloop.

Klachten en verschijnselen kunnen zijn: Zwelling van 1 of meerdere lichaamsdelen, pijn of tintelingen, lokale vermoeidheid en zwaar gevoel in aangedane gebied, bewegingsbeperking door zwelling of pijn, huidafwijkingen zoals vochtblaasjes, verhardingen in de huid, blauwe vlekjes of knobbeltjes en/of infectie.

Manuele lymfedrainage is een belangrijk onderdeel van de oedeembehandeling. Het is een speciale vorm van massage dat het lymfestelsel stimuleert en de afvloei van lymfevocht bevordert, waardoor de zwelling afneemt en het lymfesysteem weer normaler gaat functioneren. Wanneer oedeemtherapie gestart wordt zal het in het begin meerdere keren per week zijn. Zodra de zwelling afneemt wordt de behandelfrequentie verminderd. De behandelduur is per persoon verschillend en afhankelijk van de grootte en plaats. Over het algemeen duurt het ongeveer 45 minuten. De behandeling vindt vrijwel altijd plaats in een liggende positie. De behandeling doet direct tijdens de massage zijn werk en het kan soms vreemd aanvoelen, zoals drukkend of tintelend gevoel.

Er zijn verschillende technieken om de afvoer van overtollig vocht te stimuleren.

  • Ademhaling en spieroefeningen, waardoor vocht wordt weggepompt en afgevoerd.
  • Er zijn bepaalde lichaamshoudingen die kunnen helpen bij het afvoeren van het vocht
  • Uitvoeren van massage techniek wat het lymfestelsel activeert.
  • Compressietherapie dmv Speciale kousen of bandages kunnen soms worden toegepast.

Er kan ook preventief behandeld worden bijvoorbeeld ter voorbereiding op aankomende operatie of behandeling, waardoor de zwelling veelal sneller oplost en infectiegevaar beperkt wordt.
Absolute Contra- indicaties ofwel wanneer mag het niet worden toegepast:

  • Nierfalen- nierinsufficientie
  • Acute infecties
  • Acute bronchitis
  • Trombose in aangedane zijde en buik

Bij hartfalen, hoge bloeddruk, uitzaaiingen is het aan te raden eerst te overleggen met de behandelend arts en onder controle te blijven bij de arts ten tijden van de behandeling.
Er zijn ook verschillende lokale contra indicaties dus is het van belang de actuele (medische) problemen te bespreken voor er een behandeling kan worden uitgevoerd.

Alle prijzen zijn inclusief BTW, gebruik van materialen, stoken van de kachel, wassen van de handdoeken en eventueel gebruik van massage olie.